Bramborové rösti

K vyhlášeným švýcarským specialitám nepatří jen sýrové fonduenebo raclette, ale také různé pokrmy z brambor. Asi nejznámější z nich jsou rösti, nastrouhané nebo na jemné nudličky nakrájené brambory, které se specifickým způsobem pečou na pánvi a dochucují se nejrůznějším způsobem – cibulí, anglickou slaninou, rajčaty, sýry, kořením. Bramborové rösti si můžeme velmi snadno připravit doma – třeba podle uvedených receptů.

Za vůní švýcarské kuchyně

Poznat švýcarskou kuchyni, která všeobecně není moc známá, znamená uvědomit si, že každý z šestadvaceti kantonů má svá zachovávaná specifika. Švýcarsko je hornatou zemí, lidé nic nedostali zadarmo, a proto se zde dává přednost stravě prosté, výživné, v mnoha směrech nám velice blízké.

Sýr a brambory

Po sýru druhou neodmyslitelnou surovinou švýcarské kuchyně jsou brambory. Hospodyně je připravují takřka denně. Jídla z nich jsou jednoduchá, chutná a zdravá. Brambory jsou nejčastěji kombinované se sýrem.

Rösti, vizitka každé kuchařky

Nejoblíbenějším jídlem z brambor jsou rösti (čte se rešty), což jsou v na velmi jemné nudličky nakrájené nebo naopak nahrubo rozstrouhané brambory opékané zvláštním způsobem. Připravit dokonalé rösti je téměř prestižní otázkou švýcarské hospodyně. V základní přípravě existuje mnoho jemných odstínů.

Na rösti se používají brambory vařené i syrové, a aby to nebylo příliš jednoduché – někdy i brambory uvařené jen zpola. Brambory se dál upraví podle konkrétního předpisu (syrové vymačkají, přidá se do nich žloutek, slanina, bramborový škrob, nebo také nic). A pak se smaží v lívanečníku, pánvi s důlky, v nichž je vyšší vrstva tuku. Brambory se dobře umačkají do důlku s rozpáleným tukem a rychle se po obou stranách opečou. Nebo se pokrm opéká na pánvi velké. Jak kde a jak kdo.

Rösti  se pojídají buď samotné nebo jako příloha.

Bramborové rösti: Recepty

Rösti – jednoduché

  • 500 g brambor, 2 lžíce másla, 1 lžíce oleje, mletý pepř, asi 1/2 lžičky soli.
    Příprava: Oloupané syrové brambory nastrouháme na hrubém struhadle. Vymačkáme z nich přebytečnou vodu, osušíme je v utěrce, osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej s polovinou másla. Přidáme brambory a pevně je stlačíme ke dnu pánve. Pečeme bez míchání na menším plameni asi 25 minut.
    Když je spodní strana dozlatova upečená, přeložíme placku opatrně na talíř. Do pánve přidáme zbytek másla, rozehřejeme ho, placku neopečenou stranou vrátíme zpět do pánve, přitlačíme ke dnu a pečeme asi 10 minut.
    Hotovou placku na velkém talíři nakrájíme na dílky a podáváme k salátu nebo dušené zelenině.

Bernské rösti 

  • 1 kg brambor uvařených ve slupce, 100 g slaniny, 1 cibuli, 20 g másla, sůl a 60 g sýra gruyér (nebo jiného tvrdého sýra) v plátcích.
    Příprava: Brambory oloupejte a nastrouhejte na nudličky, slaninu nakrájejte na drobno, cibuli na tenká kolečka. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte brambory, slaninu a cibuli. Vše promíchejte a osolte. Směs stlačte, aby se vytvořila souvislá hmota a na mírném plameni opékejte. Otočte bernské rösti pomocí talíře, aby byly zlatavé z obou stran. Plátky sýra položte na vrch a nechte rozpustit.

Bramborové rösti s mletým masem a parmezánem

  • Rösti: 800 g oloupaných brambor, sůl, drcený pepř, olej.
    Směs z mletého masa: 300 g vepřového mletého masa, 1 cibule, 3 loupaná rajčat, 2-3 stroužky česneku, 50 g sekané petrželové natě, sůl,  drcený pepř, 200 g žampionů, parmezán, 1 00 g másla.
    Příprava: Brambor y nakrájíme na plátky a poté na jemné nudličky. Na pánvi nudličky smačkáme a prudce opečeme z obou stran tak , aby vytvořily placku, pak je osolíme a okořeníme drceným pepřem.
    Jemně krájený česnek a cibuli opečeme na oleji dozlatova, přidáme mleté maso a znovu opečeme. Přidáme loupaná rajčat a, ochutíme solí a drceným pepřem a dusíme, až je maso hotové. Po té přisypeme nahrubo krájené a na másle podušené žampiony a sekanou petrželku, krátce prohřejeme.
    Směs podáváme nakladenou na rösti, vše posypané parmezánem.

Foto: pixabay.com

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno