Raclette nebo i raklet je sýrová specialita, velmi rozšířená ve Švýcarsku (a ve Francii). Připravuje se z roztaveného „připečeného” sýra, v horkém stavu se konzumuje s vařenými brambory či chlebem.
Legendy o původu raclette
Vypráví se, že tato švýcarský národní pochoutka vznikla náhodou při požáru venkovského skladu zrajících sýrů, kdy žárem začaly sýry roztávat a jejich vůně zaplavila celé okolí. Lidé shledali, že tavící se sýr má báječnou chuť, mazali si jej na chleba a z místa nehody se stala sešlost labužníků.
Jiná legenda ovšem praví, že se raclette zrodil při jednom chladném vinobraní ve Wallisu. Aby se zahřáli, vinaři si začali opékat sýr nad ohýnkem z révového dříví. Aby rozteklý sýr nekapal do ohně, zachytávali jej na chleba. A všem to zachutnalo.
Jaký sýr na raclette
Sýry vhodné pro raklet (kromě speciálních švýcarských a francouzských) jsou plnotučné, polotuhé a aromatické. Z našich dostupných sýrů to je například Blaťácké zlato, Madeland, dvouplísňový sýr, ale i eidam či Žumbera.
Jak na raclette
“Rakletovat” se dá doma – na balkoně, terase či na zahradě. I u nás se prodávají elektrické grily s rakletem, kdy na horní desce – zpravidla buď teflonové, nebo z kamene – můžeme opékat maso, zeleninu, párky nebo klobásy a ve spodní části na speciálních pánvičkách tavit sýr.
Do pánviček se vkládá sýr asi půl centimetru silný, ukrojený na velikost pánvičky. Na osobu se počítá při delším přátelském posezení s rakletem asi z 200 – 250 g sýra.
Základem pokrmu mohou být uvařené brambory ve slupce, které dáme v míse horké na stůl. Každý stolovník si je sám oloupe a seškrabuje na ně rozehřátý sýr. Na miskách podáváme různé přílohy, například sladkokyselé okurky, naložené cibulky nebo kapie, případně i čerstvé zeleninové saláty.
Raklet se může připravovat i ve vyhřáté troubě, kdy dáme menší kousky vhodného sýra do zapékacích mističek.
Racletteet: Recepty a tipy
Česnekový raklet
- 1000 g velkých brambor, 800 g sýra (Madeland, Blaťácké zlato), 1 palička česneku, sůl, 1 lžíce oleje nebo sádla.
Příprava: Brambory oloupeme a nakrájíme na silnější plátky, rozprostřeme je na plech a ve vyhřáté troubě upečeme dočervena. Upečené vsypeme do mísy, ve které jsme smíchali prolisovaný česnek se solí a olejem (sádlem).
Na brambory seškrabujeme horký sýr.
Sardelový raklet
- 1 veka nebo bageta, 100 g másla, 2 lžičky sardelové pasty nebo utřená sardelka (ančovička), 600 g vhodného sýra, pepř.
Příprava: Nakrájíme krajíčky, potřeme je sardelovým máslem a vložíme opéct do vyhřáté trouby. Opečené topinky pokryjeme roztaveným sýrem a opepříme.
„Blaťácký“ raklet
- 1000 g Blaťáckého zlata, sůl, pepř, sladká paprika.
Příprava: Brambory uvaříme ve slupce ve slané vodě. Po oloupání opaprikujeme, pokryjeme roztaveným sýrem a opepříme.
Raclette po savojsku (pro 8 osob)
- 2 – 2,4 kg raclettového sýra, sklenice nakládaných okurek, sklenice naložených cibulek, paprika, žampióny, nakládané kukuřičné klasy, pepř, 16 plátků šunky, 2,5 kg brambor.
Příprava: Uvařte brambory na loupačku a uložte je tak, aby zůstaly teplé. Paprikové lusky nakrájejte na proužky. Žampióny, kukuřičné klasy i nakrájené papriky podávejte na zvláštní misce. Na každou pánvičku vložte kus sýra. Po několika minutách se sýr roztaví a dostane zlatožlutou barvu.
Raclette jezte společně se šunkou, bramborami a různými přílohami.
Ilustrační foto: freeimages.com